Hoe het komt dat mijn kinderen probleemloos op tijd naar bed gaan (of meestal toch)

Bedtijd is bij ons niet altijd het leukste tijdstip van de dag. De kalmte bewaren na zelf een drukke dag op het werk gehad te hebben is niet evident... Soms is het een hele klus om onze dametjes op tijd in bed te krijgen, zonder gezeur en zonder dat we er uitgeput van raken. Wat ik ontdekt heb is dat aandacht en ontspanning een belangrijke sleutel zijn hierin. Ons wondermiddel is 'alleen-tijd'.

Altijd alles samen doen

Wij zijn een gezin, een druk gezinnetje, een intens gezin ook met 2 fulltime werkende ouders die houden van hun job en daar dus best wat tijd investeren, en met 3 dochters waarin waarin we ook met veel liefde tijd in investeren.

We vinden het belangrijk dat alle 3 de zusjes een waardevolle band hebben, dat ze samen lekker spelen en elkaar helpen, liefdevol met elkaar omgaan. Dat de overgangen naar de week met mijn plusdochter zo vlot mogelijk overgaan naar de week zonder haar. Dus ligt onze focus vooral op hoe we samen een gezin vormen.

Een mooie visie, maar het werd een idee-fixe : ik moet ze evenveel aandacht geven en dat allemaal op hetzelfde moment. Terwijl ik het opschrijf, besef ik nog meer hoe absurd en geforceerd dit klinkt.

Ik kwam voor dilemma's te staan : zelfs bij een vlugge boodschap in de winkel durfde ik niet te kiezen tussen hen en ofwel nam ik ze allemaal mee (zodat de vlugge boodschap uiteraard een gestresseerde bedoeling werd) ofwel liet ik ze alledrie bij papa met alle dramaqueen traantjes ten gevolg en een schuldgevoel van hier tot in Tokio omdat ik mijn kroost in de steek liet.

Alleen-tijd

Het was een verjaardagsfeestje dat me dat deed inzien. Eentje weg, eentje thuis, en mijn plusdochter bij haar mama. En genieten was het met die ene spruit thuis, mijn jongste, zij en ik, alleen wij tweetjes. Ontspannen, geen afleidingen, geen andere noden in te vullen dan die van onszelf, even opgaan in elkaar. Een dag later liet ik mezelf toe om ook alleen-tijd te nemen met de middeloudste dochter, en een wensje ging in vervulling: mijn allereerste geslaagde shoppingnamiddagje met mijn meid, was een feit. En ook zij zelf leek er deugd van te hebben. Geen schuldgevoel want nu had de jongste alleen-tijd met de papa en diezelfde jongste had trouwens de dag ervoor mama voor zichzelf gehad.

Het geeft een heel andere dimensie aan ons gezin, want ja samen dingen doen daar blijven we van houden, maar onderling hebben we ook elke onze eigen unieke band met elk van onze kinderen en die is minstens even belangrijk. Het is fijn dat ik daar nu kan voor kiezen ook , zelf binnen het dagdagelijkse: bewust momenten nemen waarin ik volle aandacht geef aan 1 van mijn dochters en zij ook aan mij, waarin we nog dichter groeien, soms nieuwe dingen van elkaar ontdekken.

5 minuutjes

Uit die ervaring van alleen-tijd kwamen de '5 minuutjes' voort. Elke avond na het verhaaltje en de zoentjes voor de zusjes, kruipen we 5 minuten naast onze prinsesjes in hun bedje , dan plukken we de vruchtjes van de dag even (wat vond jij leuk aan deze dag, wat vond ik leuk aan deze dag), is er ook een ruimte voor een hartje dat moet uitgestort worden, en is er een zee van tijd voor strelen, knuffeltjes en ‘ik hou toch zoveel van jou’.

Na 5 minuutjes is het dan de beurt aan de volgende of is het mama/papawissel als we allebei die avond al thuis zijn. Mijn meisjes vinden het geweldig. Hun beentjes gaan zelfs als ze vermoeid zijn bijna huppelend naar boven, de pyama’s gaan zonder morren aan en de tandjes worden blinkend schoon gepoetst, want het is zo dadelijk tijd voor de ‘5 minuutjes’.

Het is hèt moment van de dag voor mij, zalig genieten van de warmte voor elkaar, al die liefde mogen voelen, een kijkje in hun wereld… of hoe 5 minuutjes voor hen, ook 5 minuutjes voor ons geworden zijn. Een ontspannen fijne manier om de dag af te sluiten als gezin.

#slapen #positiefopvoeden #bedtijd

Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
©LIVE GROW

nessie@livegrow.net
(0032) 473 95 04 20

Temse

Ondernemingsnummer 0669 808 061

IBAN: BE97 7512 0844 4249