Gelukkige kinderen? Het kan in 9 stappen!


Ouders en kinderen in Denemarken zijn het meest gelukkig, blijkt uit het wereldgeluksonderzoek van de VN. België staat pas op de 18e plaats ! Hoe doen die Denen dat toch?

Eigenlijk héél simpel: met hygge.

De heersende gedachte in Denemarken is dat gelukkige kinderen ook weer gelukkige ouders worden. En om van die gedachte werkelijkheid te maken, staat hygge bovenaan de to dolijst van de Denen: het Deense woord voor 'gezelligheid'. Kinderen wordt van jongs af aan al geleerd hoe belangrijk het is om vaak af te spreken met familie en vrienden. Het zit zó in de opvoeding gebakken, dat hygge eigenlijk geen zelfstandig naamwoord meer is, maar een werkwoord: 'Kom je vanavond langs om met ons te hygge?'.

Hoe zelf aan hygge doen ?

Tijd doorbrengen met elkaar, zijn de toverwoorden. Dat krijgen we er in Belgïe toch ook met de paplepel ingegoten? Misschien wel, maar in Denemarken gaat het nog een stapje verder en wordt het belangrijker gevonden. Er bestaan zelfs basisregels om hygge zo goed en ontspannen mogelijk met je gezin, familie en vrienden uit te voeren. Om zelf ook aan hygge te doen, hoef je geen ticket naar Denemarken te boeken. Want eigenlijk is het simpel toe te passen, waar dan ook en door wie dan ook.

Zo pas je hygge toe:

1. Zet alle telefoons, tablets en apparaten uit Geef aandacht aan elkáár en laat social media, WhatsApp en online spelletjes maar even een tijdje voor wat het is.

2. Géén negativiteit Volgens de Denen blijft de sfeer het meest relaxed als je niet klaagt, oordeelt of opschept. Ook praten over de stress die je hebt, hoort niet bij hygge. Het gaat er juist om dat je samen helemaal tot rust komt.

3. Lekker eten en drinken En nee, dan hebben de Denen het niet over healthy snacks en groene thee. Maar: snoep, taart, koffie, chocolademelk! Gezond doen, doe je maar weer na de hygge.

4. Steek gezellig - hygge - kaarsen aan Knus, warm én gezellig!

5. Doe het sámen Laat bijvoorbeeld niet slechts één iemand hollen om iedereen te voorzien van een drankje. Bied hulp aan. Van teamwork, word je volgens de Denen blij.

6. Vertel grappige, lieve en opbeurende verhalen aan elkaar Over die keer dat jullie helemaal in een deuk lagen om (n)iets, of samen iets bijzonders deden.

7. Praat niet over gevoelige onderwerpen Je vermijd alles wat ook maar iets van discussie aan zou kunnen wakkeren. Geen politiek dus, en opvoeding misschien maar ook niet.

8. Spelletjes spelen Of het nu een bordspel, kaartspel of potje voetballen is: typisch hygge! Je geniet van het moment en bent samen leuk bezig. Denen zijn overigens ook fan van samen zingen. En laat dat nou iets zijn waar veel kinderen dol op zijn.

9. Realiseer je dat je maar even samen bent Natuurlijk is tijd voor jezelf óók belangrijk. Hygge hoeft dan ook niet lang te duren. En juist omdat het maar voor even is, is het extra bijzonder. Haal dus alles eruit wat erin zit.

Om op een open ontspannen, authentieke en verbonden manier te leren communiceren met je kinderen, biedt LIVE . GROW de training "VERBINDEND COMMUNICEREN MET JE KIND" aan. Klik HIER om mee te doen.

Ik geef ism ZITDAZO ook een lezing hierrond in Hasselt. Je kan je hier je ticket boeken daarvoor !

#geluk #geweldlozecommunicatie #qualitytime

Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
©LIVE GROW

nessie@livegrow.net
(0032) 473 95 04 20

Temse

Ondernemingsnummer 0669 808 061

IBAN: BE97 7512 0844 4249