Is mijn kind een beelddenker?

Wat is beelddenken nu precies?

Beelddenken is een gave: een creatieve, drie-dimensionale manier van denken. Deze manier van denken is 30 keer sneller dan denken in woorden!

Denk eens aan het woord ‘STOEL’. Velen zien dan de letters S-T-O-E-L in hun gedachten. Anderen zien echt een plaatje van een stoel. Compleet met kussens en al. Van alle kanten. Handig!

Je zou zeggen dat er niets aan de hand was. Behalve het feit dat we in een “talige” wereld leven; communiceren gaat met woorden. De beelden moeten dus worden omgezet naar taal.

 

Uitdaging

Bij het lezen komen beelddenkers vaak in de problemen. De meeste woorden zijn goed te visualiseren; stoel, hond, huis, lopen enz. Het gelezen woord wordt tijdens het lezen automatisch omgezet in een beeld. Beelddenkers lezen hierdoor vaak langzamer. Dit geldt voor het schrijven ook; de beelden in het hoofd moeten worden omgezet in taal.

Op school komen beelddenkers dan ook vaak in de problemen, voor toetsen hebben ze eigenlijk meer tijd nodig.

Veel beelddenkers hebben moeite met spellen en spiegelen veel letters. Om deze problemen op te lossen kunnen we hun grote talent gebruiken: visualiseren. Door de woordbeelden op te slaan als een plaatje kunnen de meeste beelddenkers de woorden foutloos voor- en achteruit spellen. Bijna niet te geloven als je kind zoveel problemen heeft op school maar het kan echt!

 

Beelddenkers zijn ook ronduit slecht in het ouderwetse stampwerk. Ze hebben er ook geen belangstelling voor, ze zien er absoluut het nut niet van in.

Het feit dat veel scholen hier zo de nadruk op leggen maakt het lastig. Het is iets dat verwacht wordt maar wat niet lukt. Hoe frusterend is dat?

Neem het automatiseren van de tafels: een drama. Ook sommen onder de 20 leveren problemen op, ze blijven deze uitrekenen. Soms wordt de diagnose dyscalculie gesteld.

Beelddenken , hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit gaan vaak hand in hand...

Dat is waarom ik in mijn trainingen hiermee sterk rekening hou door visuele elementen in te bouwen die je makkelijk kan gebruiken in de praktijk..

Wil je achterhalen of je kind ook hoogsensitief (-gevoelig) is? Doe dan hier vlug de  test .

 

©LIVE GROW

nessie@livegrow.net
(0032) 473 95 04 20

Temse

Ondernemingsnummer 0669 808 061

IBAN: BE97 7512 0844 4249