of

 

Meer info?   Contacteer ons 

WORKSHOP
Omgaan met Vurig Sensitiefjes 

Geregeld hoor je spreken over hoogsensitiviteit. Minder bekend is 'vurig sensitiviteit' of hoogsensitief met een sterke wil. En dat laatste geeft behoorlijk wat vuurwerk.

 

Vuurtje

Beeld je maar eens in: heel goed weten wat je wil en precies hoe je het wil en wanneer je het wil, veel vrijheid nodig hebben en graag dingen zelf beslissen en doen en dat allemaal in het lijfje van een kind. Dat is de vurige kant.  Als volwassene komen die eigenschappen natuurlijk heel goed van pas, want je behoeften goed kennen en opkomen voor jezelf en gaan voor je passies wordt bewonderd. Maar een kind daar wordt  dikwijls van verwacht dat het flink gehoorzaamt, toch?

En dat is net waar het schoentje wringt want vurig sensitiefjes zijn allergisch voor 'moetjes' en 'autoriteit'. Dat wekt heel wat weerstand op en kan al eens resulteren in heftige discussies en/of drifbuien of 'neen, neen en nog eens neen, jij bent mijn baas niet'-reacties.

 

Sensitiefje

Tegelijkertijd is zo'n vurig sensitiefje ontzettend gevoelig voor bv. spanningen. Er is een zachte lieve kant die huivert als er nog maar het minste conflict ontstaat en die eigenlijk het liefst alles wil goed doen. Het sensitieve maakt dat het kind heel fijn de verwachtingen van de mensen in zijn omgeving aanvoelt. IIn het binnenste van een vurig sensitiefje is dan ook dikwijls heel wat gaande:  het innerlijk vuurtje (de vurige kant) wil volle gas vooruit lekker zijn eigen zin doen en het innerlijke sensitiefje (de gevoelige kant) gaat op de rem staan om mama of de juf toch maar weer niet tegen de haren in te strijken. Als er dan toch heibel van komt met een boze volwassene als gevolg, dan zal je zelden zien hoeveel verdriet dat het kind doet. Integendeel: een en al stoerheid en een grote bek terug. Want dat is nu eenmaal inherent aan zo'n temperamentvol kind.

 

Bijzonder

Het zijn bijzondere kinderen, met een levendige fantasie en een eerlijkheid die confronterend kan zijn voor hun omgeving. Het is niet ongebruikelijk dat ze ervaren worden als lastig of slecht opgevoed. En dat voelen ze maar al te goed aan. Ook dat ze 'anders' zijn, dat hun gedrag veroordeeld wordt. Vaak voelen ze  zich schuldig  over wat ze nu weer uitgespookt hebben. Want bovenal  zijn ze ook oneindig zacht en mooi vanbinnen. 

Wat bij ons werkte, was ons in de eerste plaats bewust worden van hoe het spannings-mechanisme bij deze kinderen werkt. En dan gaan erkennen: de innerlijke strijd waar ze dagelijks mee worstelen serieus nemen. Dat is heel wat anders dan snappen wat ze willen en akkoord gaan met hoe ze zich, soms op een wat onhandig manier, uiten. Het gaat over aanvoelen en meevoelen.

Ouders

Vurig sensitieve kinderen leveren dus een hele strijd. Met zichzelf en met hun omgeving.

De ouders van deze kinderen voeren een vergelijkbare strijd. Het leren begrijpen en aanvoelen van de wil EN de gevoeligheid van hun kind (en vaak ook van zichzelf). Het constant af moeten stemmen op en aan moeten passen aan de omgeving. En het altijd maar moeten uitleggen van het gedrag van hun kind… Om moe van te worden.

En dat is nu net wat veel ouders van Vurig Sensitieve kinderen ook vaak zijn… MOE. Moe van het vechten, moe van het uitleggen en moe van de spanningen in het gezin, moe van denken dat ze 'iets verkeerd doen'.

Inzicht

Hoe mooi is het dan, dat je inzicht in dit systeem kan krijgen. Er ontstaat meer begrip, minder strijd en daardoor meer plezier en, niet geheel onbelangrijk, een veilig gevoel voor zowel ouder als kind.

Tijdens deze workshop geven we je tools mee om emotionele uitbarstingen en driftbuien te voorkomen.

Leer en ervaar :

 

-wat de behoeftes zijn van het gevoelige, vurige kind met een sterke wil.

-hoe je over- en onderprikkeling kan herkennen en voorkomen.

-hoe je strijd en verdriet voorkomt en opvangt.

-hoe je kan corrigeren zonder te kwetsen.

 

Dit is een interactieve workshop en je gaat dus zelf aan de slag. Er is ook ruimte voor het stellen van vragen en leren van elkaar.​

 

PRAKTISCH

*Workshop van 1 dag van 8u00 tot 15u00 te Temse (kwartier uitlooptijd mogelijk)

*Kleine veilige groep

*160 EUR - als koppel 270 EUR samen

EERSTVOLGENDE workshop

Zie de pagina boek nu

                                                                                         

 

 

©LIVE GROW

nessie@livegrow.net
(0032) 473 95 04 20

Temse

Ondernemingsnummer 0669 808 061

IBAN: BE97 7512 0844 4249